Wróciliśmy
właśnie z małej przebieżki rowerowej wspartej kawą na mieście, nie chce się nic
gotować… A już dłuższe siedzenie w kuchni przyprawia o dreszcze. Pada szybka
decyzja: max 15 minut na przygotowanie posiłku, kombinacja: szybko smacznie i
rozsądnie. Padło na kurczaka i oczywiście coś do tego. W lodówce znalazło się
kilka sympatycznych warzyw i pierś z kurczaka, chwila konsternacji i widzę: ser feta wdzięczy się koło musztardy, w kącie
wypatruję ogórków i szczęście niepojęte objawia mi się w postaci słoika korniszonów.
Do dzieła…
Najlepiej
robić na 4 ręce: jedna osoba robi kurczaka, druga surówkę. Tak jest szybciej i
zabawniej.
Surówka:
Pomidor,
ogórek, papryka, bazylia, pieprz, odrobina sera feta ( aby nie solić ) i jogurt.
Kompozycja
zależna od własnej kreatywności i tak będzie pyszne. Pewnie zwrócicie uwagę pomidor
i ogórek – nie łączy się… Łączy, łączy, a nie łączenie jest mitem kulinarnym,
który powtarzany do znudzenia urósł do prawdy objawionej, my łączymy i cieszymy
się z tego połączenia, zarówno z kolorystyki jak i z smaku.
Kurczak:
Kawałki
kurczaka rozbijam na cienkie paski, smaruję z jednej strony musztardą z gorczycą (najlepsza francuska,
ale można użyć każdej), dokładam kawałeczek sera feta i kawałek korniszona.
Całość zwijam z wielkim pietyzmem aby nam się owa kulka (lub roladka) nie
rozpadła, na koniec rękami zwilżonymi w zimnej wodzie jeszcze kształtuję
kulkę (lekko się sklei pod wpływem
odrobiny wody), posypuję grubo zmielonym czarnym pieprzem i odstawiam na 5
minut czekając na rozgrzanie elektrycznego grilla. Można smażyć na patelni na
odrobinie masła ale polecam smażenie beztłuszczowe.
Po około pięciu minutach
sprawdzam temperaturę grilla i na mocno rozgrzaną powierzchnię układam kurczaka
i piekę po około 5 minut z każdej strony. Dekoruję jeszcze czarnym sezamem dla
estetyki i smaku. Podaję z odrobiną sosów chili ( uwielbiam szczególnie te
słodkie), można kupić gotowy w sklepie lub zrobić samemu.
Całość jest
prosta i bajecznie dobra i przede wszystkim nie zajmuje dużo czasu…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz