Składniki:
- kurki,
- czerwona cebula,
- śmietana,
- sól, pieprz, liść laurowy,
czosnek,
- natka z pietruszki,
- masło i oliwa.
Taki sos z kurek robi tylko mój
mąż; w jego sosie kurki są chrupkie.
Na patelni rozgrzewa łyżkę masła
z dodatkiem połowy łyżki oliwy, dodaje kurki ( po umyciu dokładnie je osusza ) i smaży je. Aby kurki stały się chrupkie wystarczą dwie minutki na ostrym
gazie; należy pamiętać aby nie było ich zbyt dużo, bo inaczej puszczą wodę i
będą się dusić, a nie smażyć (jeśli jest większa ilość to smażyć partiami).
Dodaje posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulkę, po zeszkleniu cebuli
posypuje grubo utartym pieprzem, dodaje ząbek czosnku, a następnie dwa trzy
liście laurowe.
Smaży krótko i
intensywnie, ale tak aby cebulka się zeszkliła. Dodaje dużo posiekanej natki
z pietruszki. Dokładnie miesza aby smaki się przeniknęły.
Przykręca gaz (delikatnie studzi
około jednej minuty) i dodaje 2 łyżki śmietany, miesza dokładnie aby śmietana
otuliła grzyby, a następnie dodaje resztę śmietany. Przez chwilę dusi aby
śmietana zgęstniała. Na końcu dodaje soli do smaku.
Sos pozostawiony na moment nabierze
smaku i boskiego aromatu. Należy pamiętać, aby przy podawaniu jeszcze posypać
natką z pietruszki, która doskonale będzie współgrała kolorystycznie z daniem.
Do sosu doskonale pasują kasze lub aromatyczne smażone
kopytka, a także makaron al
dente i grillowany kurczak na ostro. Uwielbiamy również sos z kurek z odrobiną
zapiekanych ziemniaków na ostro.
Odrobina wina białego doskonale
urozmaici potrawę, polecam schłodzone wina reńskie; są przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz