Racuchy to smak dzieciństwa, taka konieczność przed wigilijna. Bo jak można od rana funkcjonować
jedynie na śledziu? Między porannym śledziem a wigilijną kolacją racuch musi
być! Bez racucha nie ma oczekiwania na Wigilię...
Babcia robi najlepsze na świecie racuchy i mimo wieku
przepis pamięta doskonale. Racuchy też zawsze doskonałe wychodzą.
Składniki:
½ kg mąki, szklanka mleka, cukier, 50 g drożdży,
1 jajko, zapach waniliowy.
Rozpuścić w ciepłym mleku mąkę, cukier i drożdże. Wymieszać
płyn z mąką, dodać zapach waniliowy i zostawić do wyrośnięcia.
Maczamy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy na nią ciasto i
kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Posypujemy
cukrem pudrem i zjadany w pośpiechu, na stojąco, rozsypując wkoło cukier puder...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz