... czyli ziemniaczki
w łupinach gotowane w soli z czerwonym sosem paprykowym i z zielonym sosem kolendrowym to moje ulubione
kanaryjskie danie. Papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki. Mam je ciągle przed oczami, a jak o nich myślę, moje
oczy przyjmują kształt i wygląd ziemniaczków....
Ugotowanie
ich nie jest zbyt skomplikowane. Potrzebne
nam:
- 1 kg drobnych
ziemniaczków ze skórką,
- 3 garści
grubej morskiej soli,
- woda,
- cytryna.
Ziemniaczki oczyszczamy,
zostawiając oczywiście skórkę, zalewany wodą, tak żeby je tylko zakryć,
wsypujemy sól, dodajemy plaster cytryny ze skórką. Gotujemy 25-30 minut. Jeśli
woda się nie wygotowała, wylewamy ją i ziemniaczki odparowujemy..
Pierwotnie
gotowano je po prostu w wodzie morskiej.
Posiadam
jeszcze zapas soli z Lanzarote, hihi, ledwo wyrobiliśmy się z limitem bagażu w
samolocie. Sól kupiliśmy w Solnej Lagunie - Salinas de Janubio – w pobliżu
miejscowości Las Brenas. Widok solanek jest niesamowity; kolorowe kwadraty,
prostokąty, szachownice, zbiorniki podzielone murkami z kawałków skał wulkanicznych,
solne kopczyki. Okolica pachnie solą, a ludzie ciężko pracują pozyskując i
przerabiając sól morską, która powstaje przez odparowywanie w świetle i cieple
słonecznym.
MOJÓ ROJO
- czerwona papryka
( lub suszone papryki namoczone w wodzie),
- oliwa z
oliwek,
- czosnek,
- 1 łyżeczka
słodkiej papryki (dodaję La Chinatę, ale oczywiście każda dostępna w kuchni będzie
dobra),
- ocet winny,
- woda,
- sól.
Mieszamy i
rozdrabniamy składniki przy użyciu blendera . Proporcje komponuję na oko, ale
sos powinien być wodnisty. Jeśli dodamy chili uzyskamy pikantną wersję mojo
czyli mojo picon.
MOJÓ VERDE
- kolendra (najlepsza jest świeża),
- pietruszka (świeża),
- czosnek,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- ocet winny,
- woda,
- sól.
Tak jak przy mojo rojo rozdrabniamy i mieszamy wszystko na
oko, ale sos powinien być wodnisty. Na Fuerteventurze dodawano awokado, więc
konsystencja była bardziej gęsta, zwarta.
Papas arrugadas stanowią raczej część dania z mięsem, ryba
lub warzywami.
Ja uwielbiam je nawet bez dodatków!!!
iQue aproveche!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz