niedziela, 24 marca 2013

Deser z bitą śmietaną czyli wiosenna tęsknota



Zima nas nie oszczędza, mimo, że od 3 dni mamy wiosnę. Tęsknimy za prawdziwą wiosną i chyba to uczucie było inspiracją naszego deseru.
„Wiosenną tęsknotę”  zaserwowaliśmy wieczorem naszym przyjaciołom.

 I wersja to bita  śmietana  z sosem z borówki z dodatkiem półsłodkich herbatników. 

Składniki:
- śmietanka 30%,
- cukier puder,
- półsłodkie herbatniki,
- owoce: borówka amerykańska, truskawki,
- miód.

Przygotowanie:
1.Ubić śmietankę z cukrem pudrem - na sztywno.
2.Nałożyć  na patelnię dużą łyżkę miodu, jak miód zaczyna wrzeć dorzucić borówki, smażyć  3 minuty aż sos ponownie zacznie wrzeć, następnie schłodzić. Przekładać warstwami: bita śmietana, pokruszone herbatniki, bita śmietana; w zależności od wielkości pucharka. Polać sosem z borówki na wierzchu i udekorować truskawką.



II wersja to bita  śmietana  z serkiem mascarpone  z dodatkiem półsłodkich herbatników :

Składniki:
- śmietanka 30%,
- cukier puder,
- ser mascarpone,
- półsłodkie herbatniki,
- owoce: kiwi, truskawki,
- kawa rozpuszczalna.

Przygotowanie:
1.Ubić z cukrem pudrem śmietankę - na sztywno.
2. Wymieszać bitą śmietanę z serkiem maskarpone. Przekładać warstwami: bita śmietana, pokruszone herbatniki, bita śmietana; w zależności od wielkości pucharka. Udekorować kiwi truskawką. Posypać kawą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz