Zima nas nie oszczędza, mimo, że od 3 dni mamy wiosnę.
Tęsknimy za prawdziwą wiosną i chyba to uczucie było inspiracją naszego deseru.
„Wiosenną tęsknotę” zaserwowaliśmy wieczorem naszym przyjaciołom.
I wersja to bita śmietana
z sosem z borówki z dodatkiem półsłodkich herbatników.
Składniki:
- śmietanka 30%,
- cukier puder,
- półsłodkie herbatniki,
- owoce: borówka amerykańska, truskawki,
- miód.
Przygotowanie:
1.Ubić śmietankę z cukrem pudrem - na sztywno.
2.Nałożyć na patelnię
dużą łyżkę miodu, jak miód zaczyna wrzeć dorzucić borówki, smażyć 3 minuty aż sos ponownie zacznie wrzeć,
następnie schłodzić. Przekładać warstwami: bita śmietana, pokruszone
herbatniki, bita śmietana; w zależności od wielkości pucharka. Polać sosem z borówki
na wierzchu i udekorować truskawką.
II wersja to bita
śmietana z serkiem mascarpone z dodatkiem półsłodkich herbatników :
Składniki:
- śmietanka 30%,
- cukier puder,
- ser mascarpone,
- półsłodkie herbatniki,
- owoce: kiwi, truskawki,
- kawa rozpuszczalna.
Przygotowanie:
1.Ubić z cukrem pudrem śmietankę - na sztywno.
2. Wymieszać bitą śmietanę z serkiem maskarpone. Przekładać
warstwami: bita śmietana, pokruszone herbatniki, bita śmietana; w zależności od
wielkości pucharka. Udekorować kiwi truskawką. Posypać kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz