piątek, 28 grudnia 2012

Racuchy babci Kazi



Racuchy to smak dzieciństwa, taka konieczność  przed wigilijna. Bo jak można od rana funkcjonować jedynie na śledziu? Między porannym śledziem a wigilijną kolacją racuch musi być! Bez racucha nie ma oczekiwania na Wigilię...
Babcia robi najlepsze na świecie racuchy i mimo wieku przepis pamięta doskonale. Racuchy też zawsze doskonałe wychodzą.



 Składniki:
 ½ kg mąki, szklanka mleka, cukier, 50 g drożdży, 1 jajko, zapach waniliowy.

Rozpuścić w ciepłym mleku mąkę, cukier i drożdże. Wymieszać płyn z mąką, dodać zapach waniliowy i zostawić do wyrośnięcia.


 Maczamy łyżkę w zimnej wodzie, nabieramy na nią ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy do zarumienienia z obu stron.








Posypujemy cukrem pudrem i zjadany w pośpiechu, na stojąco, rozsypując wkoło cukier puder...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz