niedziela, 2 grudnia 2012

Sos z kurek



Składniki:
- kurki,
- czerwona cebula,
- śmietana,
- sól, pieprz, liść laurowy, czosnek,
- natka z pietruszki,
- masło i oliwa.

Taki sos z kurek robi tylko mój mąż; w jego sosie kurki są chrupkie.


Na patelni rozgrzewa łyżkę masła z dodatkiem połowy łyżki oliwy, dodaje kurki ( po umyciu dokładnie je osusza ) i smaży je. Aby kurki stały się chrupkie wystarczą dwie minutki na ostrym gazie; należy pamiętać aby nie było ich zbyt dużo, bo inaczej puszczą wodę i będą się dusić, a nie smażyć (jeśli jest większa ilość to smażyć partiami). Dodaje posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulkę, po zeszkleniu cebuli posypuje grubo utartym pieprzem, dodaje ząbek czosnku, a następnie dwa trzy liście laurowe.
Smaży krótko i intensywnie, ale tak aby cebulka się zeszkliła. Dodaje dużo posiekanej natki z pietruszki. Dokładnie miesza aby smaki się przeniknęły.
Przykręca gaz (delikatnie studzi około jednej minuty) i dodaje 2 łyżki śmietany, miesza dokładnie aby śmietana otuliła grzyby, a następnie dodaje resztę śmietany. Przez chwilę dusi aby śmietana zgęstniała. Na końcu dodaje soli do smaku.
Sos pozostawiony na moment nabierze smaku i boskiego aromatu. Należy pamiętać, aby przy podawaniu jeszcze posypać natką z pietruszki, która doskonale będzie współgrała kolorystycznie z daniem.
Do sosu doskonale pasują kasze lub aromatyczne smażone kopytka, a także makaron al dente i grillowany kurczak na ostro. Uwielbiamy również sos z kurek z odrobiną zapiekanych ziemniaków na ostro.
Odrobina wina białego doskonale urozmaici potrawę, polecam schłodzone wina reńskie; są przepyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz