wtorek, 26 marca 2013

Pizza z szynką, serem i figami



 


Ciasto:
- 400 g mąki,
- ok. 200 ml letniej wody,
- 25 g drożdży,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli, tłuszcz do wysmarowania formy.

Farsz:
- pomidory świeże lub puszka rozdrobnionych pomidorów,
- szczypta suszonych płatków czosnku,
- 3 małe gałązki świeżego rozmarynu,
- peperoncino,
- oregano,
- ser ( w tej pizzy użyliśmy taleggio, ale można w innych wariantach użyć  inne sery; gorgonzolę mozzarellę, ser kozi a nawet brie),
- szynka ( użyliśmy westfalskiej, ale można oczywiście prosciutto, parmeńską ),
- figi ( dowolna ilość , wedle preferencji).


Wsypuję mąkę do sporej miski ( można oczywiście wyrobić na stolnicy), dodaję drożdże rozpuszczone w malutkiej ilości mleka, dodaję oliwę i szczyptę soli. Wlewam wodę i wyrabiam rękami na gładką masę. Po wyrobieniu ciasto pozostawiam w misce, oprószam mąką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
W tym czasie mąż przyrządza sos pomidorowy: na patelni zesmaża pomidory z peperoncino, czosnkiem, rozmarynem i oregano.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części i formuję z nich okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Placki układam na wysmarowanej oliwą blasze. Smaruję placki sosem , układam ser, szynkę, figi, skrapiam oliwą.
Tutaj jeszcze przed rozłożeniem szynki:



Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut.

Czas wykonania to ok. godz., ale zapewniam: WARTO!


 Z powodu braku w lodówce wina półwytrawnego dobraliśmy się do mołdawskiego półsłodkiego i szczególnym cudownym  trafem pasowało doskonale…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz