czwartek, 6 września 2012

Sos pomidorowy



Moje ukochane pomidory, mój ukochany sos pomidorowy... Danie tak proste, że nawet użytkownik kuchni przypalający wodę na herbatę da radę je przyrządzić.

Składniki:
4-6 ząbki czosnku (zależnie od preferencji ),
1-4 małe suszone peperoncino ( zależnie od preferencji ostrości dania ),
ok. 5 pomidorów ( zależnie od ilości spożywających danie, oczywiście im więcej jedzących, tym więcej pomidorów, a w wersji zimowej puszka lub dwie w sosie własnym ),
ok. 2 łyżki oliwy,
bazylia, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam rozdrobniony czosnek, pozwalam mu przez chwilę wypełnić aromatem kuchnię i dodaję peperoncino ( zazwyczaj rozdrabniam palcami, bo lubię ostre). Ręce od razu myję, co by w chwili szaleństwa nie wsadzić palców do oczu…



Dodaję rozdrobnione pomidory, mieszam, solę, pieprzę. Pozwalam aby pyrkotały ok. 15-20 minut. Pod koniec wrzucam bazylię, zazwyczaj świeżą.
W tzw. międzyczasie nastawiam wodę na makaron i gotuję makaron al dente.
Podaję od razu, często z dodatkiem startego sera żółtego ( najlepszy jest parmezan, ale z jego obecnością w mojej lodówce jest różnie).
Miłośnicy mięsa mogą dodać mięso mielone:  u mnie w domu w takiej sytuacji mielone podsmażane jest na oddzielnej patelni, a potem mieszane z częścią sosu pomidorowego.





Proste, łatwe, szybkie i smaczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz